onsdag 12 oktober 2011

Lark & Termite - repris

Med tanke på att Lyrans jordenruntresa nu kommit till Nordamerika så kommer mina tankar från i somras i da capo. Allt för att mina medresenärer skall kunna hitta dem lätt som en plätt.

Lark & Termite är halvsyskonen som växer upp tillsammans - Lark tar med tålmodighet, uppfinningsrikedom och stor lyhördhet hand om sin multihandikappade bror. Runt omkring de två barnen finns moster Noreen och hennes gode vän Charlie, mamman finns bara som en skugga som gestaltar sig som 8 stora oöppnade kartonger i källaren. När en häftig översvämming drabbar den lilla staden går det inte längre att hålla familjehemligheterna gömda.
Vi får följa familjens olika berättarröster, både Lark, Noreen och Termite berättar om några dagar under den varma sommaren 1959, i varje kapitel följer vi också Termites far som var ung soldat i koreakriget. Han skjuts i krigets kaos av en av sina egna soldater och samtidigt som han dör föds hans son. Alla dessa röster bygger en tät och symbolladdad väv där vatten, tåg, tunnlar och musik återkommer. Det här är en bok som kräver en alert och koncentrerad läsare och Jayne Anne Phillips har skapat en skimrande och glimrande uppväxtskildring. Vacker och kärleksfull är berättelsen om den lilla skara människor som gör allt de kan för att lyfta upp varandra, göra gott. Så gott de kan.

Lark & Termite skriven av Jayne Anne Phillips är en titel som ingår i Lyrans Noblessers jordenruntresa 3.0. Häng gärna med på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!