söndag 8 juli 2018

allra finaste du - en roman baserad på verkliga händelserAllra finaste du av Erina Stene och Ebba Mörner är en bok som jag blev rekommenderad av en bloggis och som jag lyssnade på under min resa i Bretagne. Det är en gripande berättelse om den medelålders Sarah som bestämmer sig för att försöka dejta. Hon känner sig ensam och livet med hennes två tonårsbarn, stora släkt, goda vänner och en lovande karriär räcker inte till. Hon vill också ha en man att dela livet med. Dejtingappen matchar henne med professorn Mats, och de blir stormande förälskade. Snart upptäcker Sarah att hon är gravid och när hon berättar det för Mats blir han så lycklig. De ska bli en familj, att sedan Mats har tre barn sedan innan och ligger i vårdnadstvist med sin ex-fru skrämmer inte Sarah. Hon vill verkligen hitta en man att dela sitt liv med. Snart visar Mats allt fler sidor och när man läser så inser man näsan direkt att det här kommer bli ett förfärligt förhållande. Fysiska övergrepp, kontrollbehov och svartsjuka och ett liv som är styrt in i minsta detalj är det som väntar Sarah.

Eftersom det här, i säljtexten, sägs vara baserat på en sann historia sådan man ju inte säga mycket om hela storyn. Den beskriver ett rent helvete där både barn och vuxna mår mycket dåligt men jag kan kommentera hur boken är skriven. Tyvärr så är den svåra balansen mellan allt det där som kvinnan som blivit utsatt vill förklara och berätta och litterär gestaltning. True Crime-genren är svår på så sätt, det är ingen roman och heller ingen fackbok. För att ta ett exempel så får familjen kontakt med socialtjänsten och då förklaras noggrant vilka som de får kontakt med, hur ärenden fungerar och hur man överklagar i domstol osv.  Jag förstår absolut att den sortens genomgångar kan vara viktiga för att man skall förstå (och kanske också få stöd) för hur processen går till men det tynger fiktionen. Kanske skulle de här två författarna bestämt sig för att skriva en bok där fiktion (den drabbades egna vittnesmål) var varvad med faktarutor som förklarar hur lagar, socialtjänst osv fungerar. Nu blir det varken heller. Nu lyssnade jag på ljudboken och ska erkänna att jag störde mig lite på hur inläsaren uttalade vissa ord och platser och det gjorde att helhetsintrycket skämdes av det också.

Ingen fullpoängare från mig, men en uppriktig och ärlig skidring av hur en smart, välutbildad kvinna kan hamna i en psykopats våld, repliken Allra finaste lilla du säger allt om hur han förminskar och kontrollerar henne och hur hon i sökandet efter kärlek totalt förlorar sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!