måndag 2 juli 2018

summer - Monica Sabolo

Summer av Monica Sabolo är en tät och bildrik roman om Benjamin, han som var Summers lillebror då när hon försvann för tjugofyra år sedan. Benjamin är den som nu berättar om hur det var den gången när han var fjorton och Summer nitton och sommaren vid Genévesjön var varm. I den stora villan hölls grandiosa fester och föräldrarnas intresse för de båda tonåringarna var ljumt. En dag försvinner Summer spårlöst och hon går inte att finna, alla letar och polisen ger till slut upp. Kvar finns en snart femtonårig pojke som skall fortsätta leva sitt liv som om nästan inget har hänt.

Ovissheten om vad som hände påverkar Benjamin genom hela hans vuxenliv och romanen börjar när han bestämmer sig för att försöka en sista gång att reda ut alltsammans. På så vis är det här romanen om ett brott, och hur den som blir kvar måste hitta vägar för att hantera det som hänt. Mina tankar gick emellanåt till JCOs My sister, my love som jag läste för många år sedan men fortfarande minns. I den var det ett syskonpar - Skyler och Bliss - som växte upp i en på ytan mycket framgångsrik familj och när Bliss försvinner så rasar hela fasaden.

Det där hur ett försvinnande påverkar dem som är kvar är ett tema som är spännande att läsa om och Sabalo skriver om det på ett osentimentalt och drabbande sätt. Språket är otroligt vackert och man vill bara att Benjamin, nu när han snart är fyrtio, skall kunna börja leva ett liv utan att bära med sig den händelse som totalt styrt hans liv. Som så ofta med Sekwas utgivning, en ganska tunn liten roman med stort innehåll!

Provläs! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!