söndag 9 juni 2013

gunnebo - härlig final!Fantastiskt roligt att få komma med Göteborg Läser till Gunnebo i försommarens tid. Bara vägen upp mot slottet kantad av rhododendron var värd resan!  Att vi sedan fick en fin guidning genom slottet och en trevlig avslutningsfika tillsammans var inte heller dumt. 

Så slutade läsresan då tillsammans med Sophie Elkan och John Hall och det var verkligen ett passande ställe att knyta ihop säcken på. Slottet (sommarvillan om man ska vara petig) är till stora delar återställd utifrån Carlbergs detaljerade ritningar och extra roligt var det att höra om hur John Hall d y s teckningar använts för att återställa delar av trädgården. Tyvärr fick man inte foto inomhus så jag länkar till Gunnebos hemsida för interiörbilder. Riktigt spännande var det att få se rummen där både familjen Hall och Sophie Elkan vistats, dock inte samtidigt men ändå. Jag hade gärna vandrat runt en extra stund i salarna, känt atmosfären och kikat mer på utställningen som fanns inne i slottet. Det får bli en annan gång... 

Samtalet efteråt vindlade sig, som det brukar, fram och många av oss var imponerade av hur fint restaurerat slottet var och vi var eniga om att det var något alldeles extra att se miljöerna i verkligheten. Det var kul att höra att flera deltagare tyckte det var spännande att ha läst något som man annars inte skulle läst. När jag tyckte boken var sådär så kom ljudliga protester, den ger ju en bild av Göteborg och lockar till mycket efterforskningar och den har skapat intresse för historia.

För mig har Göteborg Läser främst varit ett spännande möte med en författare, jag har läst novellerna med glädje och tycker Sophie Elkans liv har varit mycket intressant att få reda på mer om. Jag har ju faktiskt Ulvros biografi kvar att läsa. Just valet av John Hall som vår första Göteborg Läserbok har ju varit lyckat, det är både en intressant historisk epok som skildras, livsödet för familjen och dessutom finns där så mycket kring Elkan att upptäcka. Jag ska försöka ta mig till Mårbacka i sommar för att se Elkanrummet.

Sedan spånade vi en lång stund över hur en fortsättning av Göteborg Läser kan se ut. I höst blir där ingen ny författare men kanske nästa vår? Claes Hylinger, Lars Hesslind, Andreas Roman, Valle Wigers, Johannes Anyuru och Marie Hermansson nämndes som förslag. Vem vet, finns fler förslag? Vi håller FB-sidan öppen, tveka inte att tipsa om spännande författare att upptäcka!Stort tack till alla Göteborg Läserdeltagare. Det har varit en intressant och rolig upptäcksfärd!

Enligt O, Boktjuven, Mrs E, Marcus och Hannele skriver också.

Har man inte läst boken så finns där tid i sommar!

5 kommentarer:

 1. Trevligt och lärorikt.
  Tack för att ni ordnar allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Ser fram emot blogginlägget :-)

   Radera
 2. Verkligen roligt att ni ordnade så Göteborg också fick ett storstaden-läser projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev lyckat. Kul att vi fick besöka så mysiga ställen på köpet också.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!