måndag 21 november 2011

MIRAKEL - historien om en Idol

Jag - Rakel. Mi - Rakel. Rakel, vem är jag? Är jag den världsvana, diviga artisten Miracle som drar en lina på inneklubbens toalett eller den djupt troende flickan med den vackra rösten som sjunger solo i kyrkans ungdomskör? 16 år gammal headhuntas Rakel Asp till uttagningen av Idol och resan mot stjärnstatus har börjat, problemet är bara att Rakel liksom aldrig drömde om att bli artist. Hemmafru och gift med Johannes, körledaren, är minst lika lockande. 
Renate Nedregård har med sin ungdomsroman MIRAKEL skrivit berättelsen om hur svårt det är att hantera klivet från att vara en vanlig tjej på gymnasiet till dyrkad artist och det som träffar mig i magen är ensamheten. Där finns ingen vuxen i Rakels liv som finns där och guidar, livet snurrar så fort och vem vet vem som vill tjäna pengar eller vem som är vän? Pressen är så stor på att leverera, vara snygg, vältränad, sälja in sitt varumärke att musiken kommer i andra hand men det är måhända där någonstans mitt ibland tonerna som Rakel har chans att hitta tillbaka till den hon vill vara.

Det ligger ju nära till hands att börja tänka på alla tjejer som varit med i svenska Idol och berättelsen ligger i flera tävlingsmoment nära t ex Agnes. Om där finns likheter i övrigt det vet jag ingenting om, men jag vet att den här typen av berättelser som skulle kunna vara sanna, som skulle kunna handla om en kändis, är populära i en viss ålder. Det här är en roman som jag tror skulle fungera utmärkt att läsa och prata om på tidiga högstadiet, kan riktigt se hur diskussionerna bland tjejerna skulle gå höga. Lång lista med ämnen finns där att ta upp men kanske är ärlighet det ord som jag skulle vilja prata allra mest om. Hur kan man vara ärlig mot själv och hur gör man om ens önskningar och drömmar ändras? Hur kan man veta vem som är jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!