lördag 8 februari 2014

bokcirkel med Lundströms - tanke 1

Ingen som följer min blogg har väl missat att jag gillar Håkan Nessers böcker, förväntningarna var alltså stora när nu han och Farnaz Arbabi skulle prata Älskaren med Marie Lundström. Jag gillar verkligen formatet med bokcirkel i radio och till den här lördagen skulle vi läsa fram till sidan 45.

"Vad jag vill framstå som, det blir jag, också vacker om det är det man vill att jag ska vara, vacker, eller söt, söt för familjen till exempel, det räcker för familjen, allt vad man vill att jag ska vara kan jag bli."

I inledningen av den här klassiska romanen av Duras får jag möta både den unga flickan och den mogna kvinnan som reflekterar tillbaka på sitt liv. Den här romanen skrevs på Duras ålderdom och alla släktingarna är döda. I den här boken är det alltså dags att berätta sanningen, undrar hur självbiografisk den här berättelsen är?

"Jag har skrivit mycket om dessa människor i min familj, men medan jag gjorde det levde de ännu, min mor och mina bröder, och jag skrev runt omkring dem, runt omkring alltsammans utan att tränga fram till det." 

Just hur familjen påverkar den unga flickans val, eller öde om man vill, är intressant att fundera över. Det gör de också i bokcirkeln och just om hon egentligen har ett val känns inte självklart. Nu ses vi nästa lördag på sidan 84 och kanske kommer vi lite närmre det där det. Det som ska trängas fram till.

Psst. Med tanke på att omslaget matchar min blogg perfekt så lovar jag att det blir fler inlägg - kan inte låta bli, Snyggt är också viktigt ;-)

2 kommentarer:

  1. Omslaget är otroligt snyggt! Intressanta diskussioner på lördagsmorgonen, ser fram emot nästa träff.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag ser mycket fram emot nästa lördag. Kul med bokcirkel!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!