måndag 17 februari 2014

ljus ljus ljus - en sprakande ungdomsroman

Vad annat kan man skriva om än kärleken och döden?
Om hemligheterna vi döljer bakom dem.

Ska jag sammanfatta Ljus Ljus Ljus  i två meningar så passa just de två ovan bra. Vilja-Tuulia Huotarinen har skrivit en gnistrande och sprakande ungdomsbok som är helt omöjlig att värja sig från och berättelsen  formligen exploderar i ett känslofyrverkeri. Mimi och Mariia är mitt emellan, de är inte längre barn och inte heller vuxna och båda bär de på en längtan att komma bort. Att vara någonannan, någon annanstans eller att kunna vara där man är utan att känna leda och sorg.

När Mariia första gången får syn på Mimi är allt som kommer för henne LJUS LJUS LJUS och från den sekunden vet hon att det är kärleken hon mött. Kärleken mellan de två blir inte enkel, de utforskar varandra med en blossande hetta men i Mimis ögon finns hela tiden en bottenlös sorg. För Mariia, som vuxit upp i en liten by i Finland med en botten av mamma, pappa och storebror blir Mimis inbjudan att dela sorgen både härlig och svår.

Hon avfyrade sin brinnande sorg mot mig.
Och jag rörde mig inte ur fläcken.
Där stod jag och tog emot ljus ljus ljus i en skottserie.

Som mina inledande rader antyder så är det här en bok med mycket känslor och många funderingar över liv och död. Jag var mest av allt imponerad över hur självklart Huotarinen kastar mig som läser mellan tramsigaste trams till djupaste allvar. Hon använder språket som verktyg och hon leker respektlöst med orden, skapar helt nya bilder i mitt huvud. Emellanåt kan jag tycka att just den sortens romaner kan kännas konstruerade, krystade men inte här. Formen och språket förstärker känslan av att vara 14 under ett sommarlov som aldrig får ta slut...

Det här är den tredje ungdomsromanen på kort tid som jag läser som utspelar sig i slutet av 80-talet och precis som i jag, En så har Ljus Ljus Ljus Kate Bush som soundtrack. And if I only could, I'd make a deal with God... Underbar, bjuder:

8 kommentarer:

 1. Den här har jag planerat att läsa, Gilla förlag brukar jag kunna lita på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, man kan lita på Gilla!

   Radera
 2. Jag föll handlöst för språket och det direkta tilltalet i Ljus, ljus, ljus. En mycket läsvärd bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, jag ska genast skicka vidare mitt ex till en tjej i lagom ålder.

   Radera
 3. Kate Bush - i två böcker! Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alla de som var tonåringar i slutet av 80-talet som skriver böckerna :-)

   Radera
 4. Det är en verkligen en speciell, känslosam bok. Jag tror att det kommer att bli en av årets favoriter för min del :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!