tisdag 18 februari 2014

bokgeografi: Finland


Jag har, precis som Linda, just läst den sprakande finska ungdomsboken ljus ljus ljus Klart att jag hänger på bokgeografi om vårt östra grannland!
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag vill gärna tipsa om en av mina favoriter: Kjell Westö. Jag har skrivit om han böcker ett antal gånger här i bloggen och senast i höstas var han nominerad till augustpris för Hägring 38. 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Finlands färgstarkaste författare i tävlan endast då med Rosa Liksom, torde vara Sofi Oksanen. Jag gillar hennes intelligenta böcker och hennes seriösa inställning till skrivande och författarskap. Hon berättar historien på ett helt nytt sätt.  Söker man på hennes namn här på bloggen så dyker många, många inlägg upp. 100 år i år firar Tove Jansson och jag kommer att uppmärksamma henne under hela året. Älsk på hennes böcker. Tidlösa och så fina, särskilt när man hör dem inlästa av Mark Levengood.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har länge tänkt läsa något av Anja Snellman, på svenska finns Safariklubb och Kortvingar.
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.
Jag är barnsligt förtjust i finsk design. Aaltos arkitektur och design, Marimekkos mönster och Ittalas glas. Så tidlöst! Just nu är önskeresan den till Helsingfors.

7 kommentarer:

 1. Jag måste läsa mer Oksanen. Har bara läst Stalins kossor och gillade inte speciellt mycket. Rosa Liksom står också på listan. Den låååånga listan ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är båda helt klart koola författare som tar sin text på största allvar.

   Radera
 2. Oksanen får det bli snart, helt klart.

  SvaraRadera
 3. Oksanens Utrensning har jag oläst i bokhyllan härhemma, snart så!
  Kjell Westö var jag nyfiken på ett tag men det blev inte att jag läste något - kanske ska jag försöka igen!
  Spännande tips!

  SvaraRadera
 4. Kjell Westö är jag nyfiken på. Har inte läst något alls av honom, men förstår att det är många som gillar hans böcker.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!