söndag 9 februari 2014

fågeln som vrider upp världenSkapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se


"Som ni ser mina vänner är allt på samma gång komplicerat och enkelt". Det kan vara sammanfattningen av Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Ljudet av fågeln i trädgården tränger sig på och påminner om att tiden går. What makes your world tick? Ja, tiden tickar på och plötsligt en dag är inget sig likt längre. Det börjar med att Toru Okada säger upp sig från sitt jobb på en advokatbyrå. Världen kring honom blir mindre och mindre och en dag försvinner hans katt. Kort därpå försvinner hans fru och han börjar reflektera över sitt liv: Vad är det som gör livet värt att leva? Hur ska man egentligen handla när man öppnar en gåva och kartongen är tom? Möten med olika människor och deras berättelser driver T allt längre från det vardagliga livet och när världen tränger sig på klättrar Toru ned i en brunn... "Om man ska gå till botten, ska man gå till den djupaste botten." är rådet han får för att kunna komma tillrätta med sitt liv. Vem eller vad är det som vrider upp din nyckel så att du pickar i dig av livet ett tag till?
Fågeln som vrider upp världen är en vidunderlig roman skriven på ett poetiskt och tydligt språk, fylld med japansk filosofi och kultur. Jag rekommenderar alla att läsa, den berör och smått irriterar samtidigt som den ställer fler frågor än den ger svar. En riktig bladvändare som fascinerar i 749 sidor!

- repris från 2010 -

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. När jag läser min text om den så inser jag att jag också gillade mycket. Fick nog en överdos Murakami sen efter att ha läst typ alla böckerna i ett svep. Ska ge ny chans!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!