måndag 19 november 2012

sprängskissen - samtid i Johannesburg

Den här spännande romanen består av fyra långnoveller som jag som läser kan foga samman till en enhet, i formen liknar den förresten Amos Oz Lantliga Scener som jag läste i julas. Det är fyra olika sydafrikanska män som ger oss var sitt perspektiv, jag får följa statistikern, sanitetsteknikern, konstnären och affischeraren i deras liv och yrken. De lever alla i Johannesburg och det har gått ett tag sedan Sydafrika blev en demokratisk stat. De ser och upplever, reflekterar och lever i ett land som starkt håller sig kvar kvar i det gamla men ändå försöker förnya sig, allt på en gång, samtidigt.

Alla männen tittar noga på samhället och i deras berättelser så får jag följa med. Det blir till humorfyllda berättelser om ett land i förändring och männens uppdrag är alla så politiskt rätt:  Statistikern har fått i uppdrag att utforma en ny blankett till folkräkningen som skall genomföras, sanitetsteknikern har ansvar för att avloppen fungerar i de nya bostadsområdena som ska ersätta slummen, konstnären har kommit över flera lårar med masker som han använder för att gestalta folkmordet i Rwanda och affischeraren åker runt i förorterna och sätter upp reklam för allehanda varor. Som ni förstår räcker det inte till för att förändra ett land - inte heller de sprängskisser som han minns från sin barndoms amerikanska tidningar räcker för att kunna sätta samman det nya landet.

The Exploded View är den engelska titeln på Ivan Vladislavi'c kortroman Sprängskissen och de är båda titlar som jag gillar. Det handlar om att demontera ett samhälle och sedan sätta samman det igen och för det känner sig människorna vilsna utan riktlinjer. Hur ska man kunna sätta samman något som tagits isär om det inte finns en tydlig plan för förändring, saknas planen så blir det lätt så att bitarna fogas samman precis likadant igen.

Tack Tranan för recensionexet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!