lördag 22 oktober 2016

berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen

Geir Gulliksen är just nu sverigeaktuell med besök i Stockholm i veckan, medverkan i Lundströms idag och besök i både Malmö och Göteborg i veckan som kommer. Vad är det då han pratar om?

Jo, den mycket speciella romanen Berättelse om ett äktenskap.    Jag har läst den de senaste dagarna och jag har tänkt mycket på vad jag ska kunna skriva om den utan att den låter banal. Den handlar i stort om att att en man, efter ett långt äktenskap med två gemensamma barn, blir lämnad av sin fru och när romanen börjar bestämmer han sig för att berätta vad som hände. Vad hände med den kärlek som de en gång kände så starkt? Har det blivit ett enda utbytande av makt med ömhet och orgasmer som valuta? Har balansen mellan omsorg och underkastelse rubbats, är kärleken numer bara ett sätt att komma bort från sitt eget sällskap till varje pris?

De här frågorna och många fler diskuterar Gulliksen i sin roman och jag väljer medvetet verbet diskuterar här. Jag kan ibland, trots de hjärtskärande beskrivningarna av ett äktenskaps upplösning, känna en viss distans mellan berättaren och händelserna. Det blir observerande och analyserande på ett sätt som gör att det inte riktigt bränner till hos mig. Det spelar ingen roll hur ingående sexet beskrivs, det är inte det som skapar närhet mellan läsaren och texten, jag saknar något.

På onsdag ska jag gå till stadsbiblioteket och lyssna till författaren, efter att ha hört honom i babel häromveckan ser jag verkligen fram emot det. han verkar vara en mycket vältalig och sympatisk författare men ... om Nordiska rådets litteraturpris ska delas ut till en norrbagge i år så hoppas jag mer på Linn Ullman. Där fanns en värme och en låga i De oroliga, i Berättelse om ett äktenskap hittar jag mest kyla och klinisk observation.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Många har ju hyllat. Han kommer till internationella författarscenen i Malmö på tisdag och jag hoppas på att jag ska kunna gå och lyssna då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han verkar mycket sympatisk att lyssna på. Boken var bra, det var bara något som skavde lite när jag läste.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!