söndag 16 oktober 2016

så länge min bror andas - dagsaktuell historisk roman

Så länge min bror andas  är en historisk roman som känns märkvärdigt dagsaktuell. Den handlar om de där veckorna i oktober 1943 då den tyska ockupationsmakten beslutade sig för att göra Danmark judefritt. Fler än 7000 judar flyr i fiskebåtar och andra flytetyg över vattnet till Sverige. Redan under sommaren 1943 har statsminister Per-Albin Hansson beordrat ambassadören i Köpenhamn att utfärda visum till alla judar som söker inresetillstånd, ändå har många valt att stanna kvar i Danmark. Inte skall väl det hända dem, det som hänt alla de norska judarna?

Set Mattssons bok börjar i Köpenhamn, där är hösten på väg och livet är starkt påverkat av den tyska ockupationen som varat mer än tre år. Vi får följa tre olika judiska familjers öden från vardagsliv i skrädderi, café och överklassalongerna till flykt på liv och död. I en av familjerna lämnas ett av barnen kvar, han ligger på sjukhus och hans syster lovar sig själv att söka efter honom så länge det finns hopp om att han lever. I Köpenhamn möter vi också en tysk officer som gift sig med en danska och som gör allt vad han kan för att varna och förhindra massdeportation, motståndsmän och kvinnor som engagerar sig för judarnas sak med risk för eget liv. Också gemene man, dansken på gatan hjälper till samtidigt som de som äger fiskebåtar tar gott betalt för att göra den farliga resan till Sverige.

På det dramatiska omslaget står det tryckt "thriller" och javisst är det här en spännande berättelse men jag hoppas inte att det skrämmer bort alla de som är intresserade av att läsa en roman där en intressant och gripande historia från historien gestaltas med hjälp av olika människoöden. Set Mattson lyckas skriva om en händelse som utspelade sig för 73 år sedan så att den kommenterar samtiden på ett lättläst och gripande vis. Det tycker jag är både angeläget och skickligt!

2 kommentarer:

  1. Jag har läst Set Mattssons böcker om Douglas Palm och uppskattat dem mycket trots det lugna tempot. Tids nog lär jag läsa den här också - för det låter som den är läsvärd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen läsvärd. Lugnt tempo men inte långsam.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!