onsdag 26 oktober 2016

Geir Gullliksen på stadsbiblioteket

Jessica Schiefauer samtalar med Geir Gulliksen och hon inleder med sin känsla av att hon kanske ska prata sönder romanen Berättelse om ett äktenskap. Geir berättar att han försökt att skriva en historia där han i boken berättar hennes berättelse. Genom att berätta om henne avslöjar han också mycket om sig själv. 

Hur hade Jon och Timmy det med äktenskapet? De trodde nog att de hade det bra, bättre än många andra i vart fall. Han hade ju en gång lämnat sin förra fru och deras lilla barn, när man skiljer sig så lämnar man ju också sitt barn. När han lämnar henne så säger hon "jag hoppas att du också blir lämnad en dag". När man lämnar någon så är det ett högt pris att betala. 
Vad är det för dans de dansar kring varandra de två? Han är rädd för att hon ska försvinna, man kan vara ett par på två sätt. Antingen med kärlek eller med rädsla, Jon är rädd för sin svartsjuka och han försöker vrida den till generositet och storsinthet. Som upplevs så falsk. Han säger att du får göra vad du vill bara du inte slutar älska mig. Kärleken är villkorad. Kan han ha drivit in henne i otrohet? 

Barnen är inte ofta nämnda i romanen och Geir har använt några scener där han bjudit in barnen där de fantiserar för att förklara moderns förändrade beteende. Varför är barnen med? Det är en roman om drömmen om den lyckliga familjen och barnen är del i det lyckobygget. 

Är Jon en ynklig man eller storsint? Är han en omanlig man? Är hon en okvinnlig kvinna? Hur kan de som är så olika ha funnit varandra? Det som är viktigt är inte att de karaktäristiska bilderna av man och kvinna som utmanas utan att det är ett maktspel där Jon blir smått besatt av att hon ska vara otrogen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!