måndag 17 oktober 2016

småspekulerar vidare - nu skönlitteraturen!

När det kommer till kategorin skönlitteratur så har jag åtminstone lite större chans att pricks rätt i mina spekulationer inför nomineringarna om en vecka. När jag nu försöker vaska fram mina finaste läsupplevelser under året så inser jag att det blir fem kvinnliga författare som blir mina val. Troligen så kommer Steve Sem Sandbergs Stormen att vara med på listan men den har jag inte läst ännu så den lämnar jag därhän.

Ett författarskap som jag följt och som jag hoppas uppmuntras med en nominering är Therese Bohmans. I hennes Aftonland utforskar hon ensamheten och konsten i universitetsmiljö och jag beundrar att hon kan skriva fram så tydliga och mångfacetterade scener och samtidigt få dem att knyta an till varandra. Det här är en roman som jag gärna skulle vilja se adapterad till scen, vilken pjäs det skulle bli!

En roman som också liknar ett kammarspel är Negar Nasehs De fördrivna. Ett välutbildat par flyttar med sin lilla bebis till Sicilien för att få en nystart och samtidigt kunna arbeta och forska. Naseh beskriver ett klaustrofobiskt liv där inget utanför bebisbubblan kan tränga in, inte ens flyktingkatastrofen på Lampedusa som pågår bara några timmars båtfärd bort. Språket är stramt och kargt, hettan är tryckande och förr eller senare så måste idyllen falla samman.

En helt annan verklighet beskriver Eija Hetekivi Olsson i sin roman om Miira. Den 16-åriga förortstjejen Miira bestämmer sig för att hon måste ta sig från livet i förorten. När hon kommer till gymnasiet i stan inser hon att den delen av stan är okänd mark, hon vet inte hur hon ska vara, vem hon ska vara eller vilket språk hon skall använda för att passa in. Hon måste göra det på sitt sätt, hon tänker då inte ta någon skit. Det här är en stark roman med ett nyskapande språk som kastar läsaren in i en helt ny värld och jag hoppas den blir nominerad.

Sedan hoppas jag också att juryn vågar vara lite modig och fortsätter på spåret från förra året då en ny genre fick ta plats bland de utvalda. Då var det John Ajvide Lindqvist som överraskade, i år hoppas jag att det är Malin Persson Giolitos tur. Störst av allt är en rasande bra roman som också är en rättegångsthriller. Den börjar med en skolskjutning och sedan får jag som läser höra Majas berättelse om vad som hände. Allt är berättat med en 18-årig flickas ord och tiden i häkte fram emot rättegången  fylls med tankar på vad som egentligen hände.

Sist ut i min gissningsparad blir en serieroman. Anneli Furhagens En sol bland döda klot är en vackert berättad historia där livet för den medelålders Barbro speglas i Cora Sandels Albertes. Barbro reser till Nordnorge för att besöka Tromsö och både bilder och text gör att jag förlorar mig in i deras drömmar om att våga välja sitt eget liv och strunta i det som förväntas av dem. Kanske är formatet ännu inte moget att presenteras i den skönlitterära klassen men jag önskar att att juryn är modig!

Häpp!

Så var mina gissningar gjorda inför nomineringen om en vecka (klicka på länkarna om ni vill läsa min längre texter om varje titel). Jag har inga diktsamlingar och inga noveller med i år? Vad har jag missat? Vad tror ni andra? Vilka böcker kommer juryn att presentera nästa måndag?

Kika in här imorgon så ska jag bjuda på några experttips!3 kommentarer:

 1. Imorgon tänkte jag spekulera lite på bloggen... :-) Tror också både på Stormen och Aftonland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kikar in hos dig imorgon så får vi jämföra!

   Radera
 2. Det hade varit roligt om Malin Persson Giolito nominerades! Steve Sem Sandberg känns väl som en typisk pristagare, även om jag ännu inte lyckats läsa färdigt någon bok av honom.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!