torsdag 19 maj 2011

bokgeografi Grekland

Så snart Enligt O har bokgeografi och jag kan få till det så hänger jag på. Om nu ngn bloggläsare möjligen skulle ha missat det ;-) så gillar jag att läsa böcker från hela världen. Dags för Grekland.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Grekland eller är skriven av en författare med anknytning dit.


The Slap är skriven av Christos Tsiolka och den utspelar sig i Australien, Melbourne närmare bestämt. I den grekiska kolonin är sammanhållningen stark och den sociala kontrollen likaså. Djungeltelegrafen  sprider snabbt att en pojke fått en örfil på ett kalas och i boken får vi följa 4 olika människor som berättar och ger sin syn på händelsen. Första, andra och tredje generationens immigranter med rötter i Grekland ger oss en bild av hur det är att leva just nu.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Det måste bli Theodor Kallifatides, genom åren har jag läst många av hans romaner. Senast var det Mödrar och Söner som förtrollade mig. Kallifatides reser till sin mor i Athen med en skrift om sin far i bagaget och under en vecka samtalar de om föräldrarnas liv, modern lever 92 år gammal, i det förflutna. Minnena formar en berättelse som flyttar sig mellan tider, åldrar och länder. Full av kloka tankar, gripande, osentimental och en hel del dråpliga anekdoter!

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag skulle gärna vilja läsa samtida littertur från Grekland, gärna kvinnlig. Finns det någon därute i cyberrymden som har några bra tips? Mottages tacksamt!

1 kommentar:

  1. Det skulle jag också gärna. Hoppas att du får några tips! Gillade verkligen The Slap och Kallifatides är en favorit.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!