tisdag 10 maj 2011

Kärlekens historia

"Det finns många sätt att leva, men man kan bara vara död på ett sätt."

Hur kan jag ha missat denna roman? I den finner jag precis alla de saker som gör att jag älskar att läsa; ett härligt språk, en historia där nutid och dåtid vävs samman och där författarinnan berättar precis lagom mycket för att bygga sin historia utan att vara övertydlig, innerlig kärlek, saknad och längtan. Lägg till det en stor portion humor så är saken biff. Eller kanske inte biff men kärlek! Kärlek till litteraturen som stannar kvar i tanken och minnet.
Jag läste en intervju med Nicole Krauss där hon berättar att hon gärna skriver om det som hon känner till. Miljöerna är New York och jag kan tänka mig att hon har träffat några gamla judiska gubbar i sin dag för porträttet av Leopold är charmant. Hon beskriver hans ensamhet och egenheter så fantastiskt väl att jag sitter och småler mest hela tiden. Berättelsen tappar lite fart i tillbakablickarna mot livet i Polen tycker jag men som helhet är detta en härlig läsupplevelse. Gillar också att träffa den unga flickan Alma och hennes bror, barn som försöker att navigera sig fram i livet med hjälp av den döda faderns överlevnadshandböcker. Mamman har fullt upp med att sörja och översätta Kärlekens historia. Detta är en vindlande roman där pusselbitarna läggs dit bit efter bit. Att avslöja för mycket vore dumt, läs och älska istället! Jag ser redan fram emot att läsa nästa Nicole Krauss. Om de bara kunde snabba sig lite på bibblan!

8 kommentarer:

 1. Hrm, jag har den hemma och har haft länge men när jag började på den verkade den så tråkig fastän alla säger att den ska vara så bra. Är den bara seg i början kanske?

  SvaraRadera
 2. Jag älskar hela boken, Leopold är den bästa gubben i världen och mamman som delar ut nobelpris postumt åt höger och vänster och Alma. Men mest gillar jag nog boken i boken. Det gör ont i hjärtat bara av att tänka på boken. Om du inte redan läst Extremt högt och otroligt nära av Nicoles man Jonathan Safran Foer tycker jag att du borde göra det, jag tycker det känns som om den och Kärlekens Historia är kära i varandra. Dock tog jag mig aldrig riktigt igenom Man utan minne av Krauss.

  SvaraRadera
 3. För mig var den helt underbar med en gång och sedan blev det ännu bättre. Man kankse måste vara i ganskalångsamtlästempohumör för att riktigt komma in i den... Hoppas du ger den en chans till för det är den värd! Ses på söndag btw

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset att läsa Extremt högt, den har jag kvar att njuta av. Beställning lagd på bibblan...

  SvaraRadera
 5. Den här boken har jag bokat på bibblan. Roligt att läsa om den på din blogg.

  SvaraRadera
 6. Okej, jag gillar det du skriver, hon skulle nog tilltala mig! Later precis som en bok i min smak!

  SvaraRadera
 7. Det är en fantastisk bok - ska se intervjun på babel idag också.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!