måndag 30 maj 2011

tematrio - mamma

Dags för tematrio igen! Lyrans Noblesser utmanar oss att berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen och jag är med:

Först så får det nog ändå bli straffspark, kan inte gå förbi Muminmamman. Handväska, halsband, förkläde och ett stoiskt lugn. Oavsett om världen rasar så finns hon där trygg och syltkokande.

En mamma som lever alltmer i sina minnen berättar Tahar Ben Jelloun om i sin vackra och ömsinta roman Min Mamma. Glömska och ålderdom blandas med minnen från moderns barndom i Marocko. Vi får följa sonen som ser sin mamma alltmer tappa livsgnistan och blir varse hur svårt det är att se en anhörig förändras. Vemodigt.

Det tredje tipset  är en aktuell svensk pocket, Josefine Sundströms Vinteräpplen berättar tre generationer kvinnors historia. Bäst av alla får vi lära känna Marie - som blir mamma vid 17-års ålder och som, trots sin egen mammas förtryck gör allt för att hennes dotter ska få ett bättre liv än hon själv. Det är Österbotten och berättelsen sträcker sig från 30-tal fram till nutid. Läsvärt!

2 kommentarer:

  1. tja, Mari i Vinteräpplen var ju väldigt hunsad av sin mamma och lyckades inte frigöra sej förrän på gamla dagar, ganska tuff bok..

    SvaraRadera
  2. Absolut var Marie husnad och nedtryckt av sin mamma men hon lyckades ändå holka ur det sociala arvet med missbruk och jantelag. Hon i sin tur skickade med framtidsdrömmar till sin dotter.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!