söndag 31 mars 2019

med ont fördrivas - Anna Tell


I med ont fördrivas  av Anna Tell får vi än en gång möta Amanda Lund. Hon arbetar vid nationella insatsstyrkan och nu är hon tillbaka efter en mammaledighet som kanske inte blev den som hon trodde. Hon är ensam med sina små tvillingar och det är inte enkelt när man har ett arbete som pågår alla tider på dygnet. När en svensk polis, som arbetar i Kosovo, försvinner utan spår så kopplas hennes enhet in. Vad är det som har hänt honom? Samtidigt får en ung kvinna ett uppdrag, hon skall köra en bil från Pristina till Stockholm utan minsta stopp. Vad har hon i lasten?

Jag lyssnade på den här boken på resa till Stockholm och det är förflyttningarna mellan de olika miljöerna, i Kosovo och Stockholm som bidrar till drivet i den här kriminalhistorien. Vem är det som är att lita på och vem är det som har grumliga anledningar att engagera sig i fallet? Vad är det som driver de inblandade?

Jag kommer absolut att läsa vidare i serien om Amanda Lund, nu var den förra delen placerad i Afghanistan: Fyra dagar i Kabul, och det var för mig en tightare text. De båda är dock lättlästa med korta kapitel som alla slutar med en krok som gör att man vill läsa vidare, helst genast! 

lördag 30 mars 2019

jag som var så rolig att dricka vin med



Eftermiddagens lyssning var Rebecka Åhlunds Jag som var så rolig att dricka vin med. Det är en självbiografisk rapport från ett år som nykter. Det handlar om hennes alkoholism, hittills i hennes liv har det alltid funnits en anledning att dricka alkohol. När hon bott två år i London och minnesluckorna blir allt fler, barnen ber henne att inte dricka och hon inte längre minns när hon senast hade en nykter dag förstår hon att hon måste sluta. Tvärt. Det här är en lättläst och ärlig text om vägen till missbruket, vänskapen med vinet och vägen bort från missbruket. Personligt och uppriktigt, underhållande och ärligt. Barndomens mönster, bedövningens lockelse och relationerna som är på väg att krascha beskrivs på ett naket sätt och Åhlund är en driven skribent. En bok som passar extra bra för de som har missbruk nära sig, medberoende eller som har en missbrukarpersonlighet. Det är allt eller inget för Rebecka.

Lagom finns inte och i det kan säkert många känna igen sig. 

torsdag 28 mars 2019

superviktigt - en serie böcker om barn med superkrafter

repris från söndag 18 november 2018


Sara, Joel, Liam och Jesper är fyra klasskamrater som alla har särskilda styrkor och ibland hamnar de i svårigheter som de behöver strategier och stöd för att kunna ta sig ur. Serien superviktigt  från Idus förlag är en serie med fem delar (Oscar, superhjälte har jag ännu inte läst) och alla delarna börjar samma dag. Det är en alldeles vanlig skoldag, klassen har matte, rast, idrott och lunch och i respektive del får man följa de olika barnen. Liam är killen med oro i kroppen som gör allt för att klasskamraterna inte skall upptäcka hans hemlighet. Joel är alltid allt eller inget, han kan bli hur entusiastisk som helt för det som är intressant men han kan också ha väldigt svårt att motivera sig för onödiga ting. Joel behöver lugn och ro, lagom med intryck och en förutsägbar skoldag och Sara vill bara att alla ska vara snälla och sams hela tiden. Hon blir mycket ledsen om klasskamraterna stökar och bråkar. 

En helt vanlig klass i en skola i Sverige idag alltså, där finns elever med många olika styrkor och svårigheter och oavsett om de har medicinska diagnoser eller ej så behöver de anpassningar, stödstrukturer och vuxna som skapar förutsättningar för inkluderande lärmiljöer och inkluderande undervisning. Min reflektion är att de pedagoger som arbetar som klasslärare följdriktigt måste vara superpedagoger. Elever som är supertaggad, supersnälla, har superhemligheter och supersinnen har alla rätt att få det de behöver för kunna utvecklas så långt det är möjligt. Tyvärr så menar jag att författarens recept att klassen ska jobba i projektform där alla elever använder den arbetsform som de är bekväma i och som de känner till fungerar särskilt väl för en klass där det finns många elever med många olika behov. Jag har arbetat i många år i projektform och det kräver en oerhörd struktur och mycket tydliga ramar för att alla elever skall kunna utvecklas och lyckas. Som ensam lärare i klass med 28 elever på mellanstadiet varav många har särskilda behov, är nybörjare på svenska eller har en trasslig social situation så kan jag säga att struktur, rutiner och extrem tydlighet är nyckeln till trygghet. Struktur men inte slentrian - det funkar. Varierad och välplanerad och höga förväntningar på eleverna, det funkar. Projektarbeten där alla ska välja själva är svårare, för de flesta elever som jag arbetar med i vart fall. 

Med det sagt så är den här serien en lättläst och välskriven läsupplevelse som passar fint att läsa högt i många klasser. Böckerna kan fungera som diskussionsunderlag och de fungerar fint tillsammans med elever från åk 2 - 5. De bidrar till kunskaper om alla olikheter och jag ska absolut rekommendera lärarna att använda dem i undervisningen. Jag skall också vis dem för kuratorn på skolan, de kan fungera som en liten fortbildning för vuxna som ännu inte mött så många elever med olika superviktiga styrkor och svårigheter. 

tisdag 26 mars 2019

lättlästa kortromaner för de yngre tonåringarna

Jag fortsätter läsa böcker som skall tipsas om på vår litteraturfestival i april. Nu är det dags att skriva om två korta romaner som passar bra för eleverna på våren i åk sex. I Du klarar det Amina, Du är väl min vän Ayda skriver Jeanette Jonasson om hur det sociala trycket och lojalitet med sina vänner eller sin familj kan ta sig olika uttryck. Det handlar om Ayda som får en ny klasskompis - Leila och hur svårt det blir när ett konto dyker upp i sociala medier där klasskamrater och lärare hängs ut och förtalas. Aida vet sanningen, men hur skall hon kunna berätta den?

I boken om Amina så ser Amina att hennes storasyster Hanna tar pengar i en kiosk och hon vet att hon måste tala om det för sin mamma. Amina vill inte att hennes mamma ska bli ledsen och samtidigt så är det nästan så att Amina blir sjuk av att veta och inte säga. Båda de här böckerna har ett innehåll som ligger nära elevernas vardag och jag är säker på att de kan fungera som högläsning under t ex ett tema om värderingar i årskurs sex. Språket är enkelt och handlingen tydlig vilket gör att jag tänker att de kan passa extra bra för alla de elever som jag undervisar som har svenska som sitt andra eller tredje språk.

Jag har också läst Dra härifrån! som jag ska använda i årskurs fyra. Den handlar om Josef som lever med sin pappa och storebror. När mamma dog så blev livet trassligt för Josef och nu börjar han vänja sig vid livet med pappa, storebror och farmor. Då reser pappa och farmor till hemlandet, farmor vill besöka det en sista gång, och där förälskar sig pappa i en ny kvinna. Hon följer med till Sverige och ännu en gång känner sig Josef sviken. Varför gör pappa så här? Hur ska livet bli med en ny mamma och ett lillasyskon? Om Josef har man också kunnat läsa i Josef - en tjuv.

Jeanette Jonasson är utbildad lärare och det kan man märka i texterna, de har ett tydligt upplägg och kan fungera som samtalsunderlag kring olika moraliska dilemman. Jag ska tipsa lärarna på mellanstadiet om hela serien.



måndag 25 mars 2019

mitt hjärta är ditt - vårens Anna Jansson

Så är det dags för min dos Maria Wern igen. Jag ser att Mitt hjärta är ditt är del 20 i serien skriven av Anna Jansson och jag återvänder gärna till Gotland varje vår. Genom åren har vi fått följa poliskommissarien Maria Werns privatliv och yrkesliv och i den senaste romanen så handlar det om att en ung kvinna försvinner utan spår. Cecilia är hjärtsjuk och har diabetes och det är bråttom att försöka hitta henne. Spåren leder till ett tält uppsatt på en av Visbys stränder och när ett medelålders par mördas precis bredvid så får polisgruppen fullt upp. Eftersom Per Arvidssons dotter drabbats av en svår hjärtsjukdom så är gruppen decimerad. Maria Wern blir allt mer frustrerad och till hjälp får de en psykolog från fastlandet. Han ska hjälpa till med en gärningsmannaprofil.

Så fortsätter jakten på mördaren och när Maria Wern får ett hjärta tillsänt sig på posten så förstår hon att det är en viktig ledtråd. Som alltid är det en spännande kriminalhistoria och relationerna är intressanta att följa. Lättläst och underhållande och perfekt för den kommande påskläsningen.

Ni laddar väl upp med en hög påskekrim?

Jag nynnade liksom på den här genom hela läsningen så här kommer den:


söndag 24 mars 2019

After Life - kvällens serie



så himla taskigt och kärlek - mitt i prick för mellanåldern

Jag fortsätter att läsa böcker för mellanåldern, snart är det dags för vår lilla litteraturfestival på skolan och både elever och jag ska tipsa om riktigt bra läsning. Kärlek - 11 berättelser för mellanstadiet  är en sån där textsamling som jag skall tipsa lärarna om, i den finns en bra blandning av noveller skrivna just för barn i åldrarna 10 - 12. Det är en samling berättelser om barn som lever i olika miljöer och som upplever den där första kärleken, den som kan vara så stark. Några texter utspelar sig i nutid och andra beskriver föräldragenerationens första kärlekar och det är både tjejer och killar som förälskar sig i tjejer och killar. Helt odramatiskt, men med pirret som uppstår av attraktionen så skriver de 11 författarna fram kärlek i mellanålderns tid. Det är verkligen en brytningstid där barn kan vara på väldigt olika ställen och jag smålog vid beskrivningen av en klassfest där killarna var på kalas och tjejerna på party. Jag skulle säga att den passar bäst att läsa med årskurs fyra på våren/ åk fem på hösten. För sexor kan den nog vara lite för barnslig.

I Cina Friedners Så himla taskigt får vi följa med till en mellanstadieklass där Henrietta styr och ställer. Trots att hon är taskig mest hela tiden så vill alla tjejerna vara hennes kompis och alla killar vill vara ihop med henne. Hon har en you-tubekanal som heter Cool-girl och kanske kan Manda och Lilly använda den på något sätt för att visa klassen vem Henrietta egentligen är? Det handlar om de hierarkier som finns i alla klasser och bjuder på mycket igenkänning för alla oss som befinner oss i skolans värld. Roligt och rappt, och där det goda inte oväntat vinner. Perfekt högläsning för våren åk 5 tänker jag.  

allt jag fått lära mig - Tara Westover

Allt jag fått lära mig av Tara Westover är en fantastisk uppväxtskildring som är totalt omöjlig att släppa när man väl börjat läsa. Hon skriver med en distanserad och observerande prosa om hur hon vuxit upp på berget i Idaho. I en familj där fadern styrde med paranoid järnhand och där Guds vilja var lag. Guds vilja som den var tolkad av fadern vill säga. Tara och hennes syskon fostras in i den mormonska tron och samhällets inblandning i familjens liv, som skola och sjukvård, är obefintlig. De har ingen radio eller tidningar och de sju syskonen arbetar på skroten. Livet är fyllt av hårt och farligt arbete, smuts och världen utanför är så långt borta.

Den glimtar fram vid besöken hos mormodern i staden men Tara är så hjärntvättad att hon i det längsta håller fast vid faderns tankar om att det mesta i omvärlden är socialistisk propaganda och djävulens verk. Modern samlar örter och praktiserar alternativmedicin och gör små försök till att blidka fadern så att barnen skall kunna få en utbildning men hon vet sin plats och utmanar inte. När Tara som tonåring börjar längta efter kunskap så krävs det att hon bryter sig loss från sin far för att kunna gå i skolan. Han försvagas under samma tid av en otäck olycka och det är ett av temana i romanen, hur utsatta de som ställer sig utanför det gemensamma blir. Ensam är inte stark och trots att fadern har preppat i åratal inför domedagen så kan familjen inte överleva ensamma uppe på berget. För ett gott liv krävs samarbete med andra, en ekonomi som fungerar och en stat med medborgare som hjälps åt med viktiga funktioner.

Ett annat tema är bildningens makt. Tara får en mycket bristande utbildning i hemmet men hon tar sig fram med en envishet som är outtröttlig och med hjälp av människor som ser hennes potential. Hon får (behöver) lära sig alltifrån vem Martin Luther King var till omfattningen av förintelsen, sociala koder och hur man klär sig och för sig i den akademiska världen. Pennan på omslaget är en bra symbolisk bild för kraften i utbildning och Tara skriver nu sin självbiografiska bok från en akademisk position på de finaste universiteten.

Att läsa Tara Westover är å ena sidan att kika in i en värld som man inte trodde möjlig och som känns mycket långt från Sverige. Å andra sidan så kan jag som är uppvuxen på svenska landsbygden känna igen mig i mycket. Föraktet för bildning, motviljan mot en stat som lägger sig i och dit man ska betala skatt, det sociala arvet som går genom generationer och ett missnöje som tar sig uttryck i röstande på SD - i USA har de konservativa nationalisterna Trump och här har vi Jimmy. Same same?
Läs och fundera, läs och reflektera. Det här vore en perfekt bokcirkelbok, det finns mycket att samtala om!



lördag 23 mars 2019

måns och marie från vår till vinter


Jag är ständigt på jakt efter fina bilder att använda i min undervisning och när jag fick frågan:
- Anna, har du någon bild som passar till våren? så fick jag en sorts flashback. Jag såg bilderna från Måns och Marie om våren framför mig. Jag började leta på nätet efter min barndoms böcker, Kaj Beckmans årstidsböcker kom 70-74 och jag minns dem mycket väl från min lågstadietid. Jag började så leta på nätet och hittade ett ex av samlingsutgåvan på Bokbörsen. Så löjligt glad man kan bli av en begagnad bok ...

Bilden från boken var precis som jag mindes den och jag ska nu ta med den till jobbet på måndag och jag kan svara min kollega. Jag har de bästa bilderna med vårtema som man kan hitta! 

När jag nu läste hela årstidskvartetten så är den härligt sjuttiotalspedagogisk. Texten och bilderna andas en tid där solidaritet och omtanke om naturen var aktuellt. Där är ett tydligt undervisande anslag med planscher med namn på fåglar, växter, svampar och fjärilar. Traditioner och högtider firas och illustrationerna är underbara. Det här inköpet är mina bästa 55 kronor på länge. Tänk att jag inte läst den här för min dotter när hon var liten. Om jag får barnbarn så ska jag absolut plocka fram den. Tills dess så skall den användas i undervisnings. Redan på måndag! 



Lökväxterna har fått plats på min balkong! 



onsdag 20 mars 2019

förlåt för hålet och är det bara jag som bryr mig


Tisdag den 23 april är det Världsbokdagen och jag börjar så smått att förbereda mig för den lilla litteraturfestival som vi ska ha på skolan just den veckan. Det kommer att bli ovanligt många inlägg här framöver om litteratur för barn och unga, helt enkelt för att jag bestämt mig för att läsa ett gäng böcker inför vår festival. Jag vill kunna tipsa om böcker på ett vettigt sätt och då behöver jag läsa lite nytt. Kvällens läsning blev Hanna Landahls bok om Aston: Förlåt för hålet och Är det bara jag som bryr mig av Camilla Dahlson som handlar om Wilma.

Båda böckerna har det gemensamt att de handlar om en huvudperson som känner sig lite annorlunda, de har det inte helt enkelt med kompisar och i båda böckerna hittar de oväntat en ny vän som de lär känna. I Förlåt för hålet handlar det om Aston. Han är tio år och har väldigt svårt att hantera sina känslor. Det är i början av sommarlovet och hans bäste vän Hugo skrattar åt honom och kallar honom ADHD-unge. Aston känner sig så sviken, han längtar efter sin mamma som arbetar som journalist och som ständigt är på resa. Den som aldrig sviker är morfar, han finns där även när det känns som hela världen är emot Aston. En dag får han syn på en tjej på planket, hon bor i huset bredvid och är grym på att trixa. Kan de bli vänner?

Wilma står på skolgården i Är det bara jag som bryr mig och det är första dagen efter sommarlovet. Hon skall börja sexan och alla kompisarna berättar om de semesterresor som de gjort. Wilmas familj har valt att inte flyga, hennes mamma forskar om klimatet och dårfår åker de tåg. Det tycker Wilma är bra men det är inte så kul att berätta att man åkt till morfar i Kalmar när de coola tjejerna varit i New York. Wilma känner si så ensam i klassen och trivs verkligen inte alls, den ende hon kan prata med är Isak men han är ju kille. Kan man vara kompis med en kille även om det är sexan nu? Så kommer en ny tjej inflyttande i klassen, hon heter Gertrud och snart blir Wilma och Gertrud vänner, de märker att de båda två vill bry sig om annat än bara shopping och smink. Kan de göra något tillsammans för att ta hand om miljön?

Det här är två böcker som är lättlästa och de har båda ett tydligt budskap: Var dig själv så löser sig det mesta! Jag kommer absolut att tipsa om dem i årskurs 3 resp åk 5. De passar mycket bra in i det värdegrundsarbete som ständigt bedrivs i skolan och dessutom har det karaktärer som många av de elever som jag möter kan känna igen sig i.


tisdag 19 mars 2019

tysta vårtecken


Solen sken över Gårda idag och plötsligt är de överallt! Elsparkcylarna alltså. Orange och gröna smyger de fram i stadsbilden, och eftersom det ligger gott om kontor och gymnasieskolor där jag bor så hittar men dem överallt. Ungdomarna glider fram och de är så tysta så att man blir ständigt överraskad när de surrar förbi. Hittills har jag mest sett unga killar på dem och som den försiktiga tant jag är så tänker jag att det vore nog bra med hjälm ...

Solen sken, fåglarna kvittrade och vinden var iskall. Ganska typisk marsdag med tillägget då att vi har fått nya fordon i stan! 

scener ur hjärtat - Malena Ernman

Scener ur hjärtat kom till mig som pocket i början av året och jag la den då åt sidan. Jag hade inte lust att läsa en (som jag uppfattade det) kändisbiografi. Malena Ernman och Svante Thunbergs dotter Greta har blivit en respekterad ledare för många ungdomars kamp för klimatet och hon har dessutom varit mycket öppen med hur hennes autism har påverkat hennes liv, mitt intresse för NPF gjorde så att jag ändå läste.

Malena Erman läser själv boken där hon gripande berättar om hur hennes familj för några år sedan totalt kraschade. Dottern Greta slutade äta, långa och många möten med BUP väntade och de vuxna blev allt mer utmattade. När läget blev lite mer stabilt i familjen fick lillasyster Beata allt svårare utbrott och behovet av tystnad och struktur ledde till en utredning.

Greta har nu fått sin diagnos inom autismspektrat, OCD och selektiv mutism. Beata har ADHD och Malena som själv tillsammans med sin man försökte att rådda arbete och operaföreställningar och hemlivet gick in i en utmattningsdepression och fick också hon en ADHD- diagnos. Superkrafter som i Malenas fall innefattar absolut gehör, fantastiskt minne för musik och texter ställer till det om man inte blir extremt duktig på att navigera, hitta vägarna genom labyrinterna av utmaningar. Under tiden som familjen försöker hitta nya, fungerande vägar till en framtid så börjar de också fundera över hur de kan bidra till ett framtida gott liv för kommande generationer.

Varför ska man äta om det ändå inte finns någon jord att leva på? Det frågar sig Greta och familjen bestämmer sig för att ta reda på så mycket de kan om klimatpåverkan. De bestämmer sig för att göra allt de kan, de köper el-bil, blir veganer och hoppar av konsumtionshetsen. De slutar också helt att flyga, för en internationell operasångerska är det inte ett enkelt beslut. I slutet av boken, som skrevs inför årets val, så blir Greta allt mer aktiv i klimatfrågan och jag gissar att det kommer en fortsättning om den utveckling som nu blivit. I fredags strejkade ungdomar i världen runt för att manifestera sin oro för klimatet och det passade mycket bra att lyssna på boken i helgen. Det passade väldigt bra.

Här kommer Gretas TED-talk:


måndag 18 mars 2019

och s - o börjar jag om!


Så sitter då ett nytt gäng sexåringar på min matta för att få kläm på det där med koppling mellan ljud och bokstav. Lika spännande varje gång när jag möter nya förskoleklasselever som behöver lite extra puff för att få till det. Befästa sambandet mellan fonem - grafem heter det på fackspråk och då börjar vi med ljuden. Hur låter de, var i munnen formar vi dem? Så arbetar vi med att titta och lyssna, sortera och samla. Kontrasterna mellan de båda ljuden s - o är tydliga och visst sjunger vi lite också. Ole Dole Doff med tillhörande korsklapp och Rockspindeln. Vi arbetar för att så många elever som möjligt ska få en så bra start som möjligt i årskurs ett och då blir det en stund på min gröna matta. Flanobilder, fonomix och tandlösa barn. Fin kombo!   






söndag 17 mars 2019

mardrömsmars



I det här mörkret lyser en eld. Så är halva mars gången och jag önskar så att den skulle varit enklare. Min kropp har bråkat med mig och en inflammation i höften har gjort mig både orörlig och trött. Träning och behandlingar, cortison och en jämrans massa värk behöver jag inte. Förra året var mars en mardröm. En månad som jag minns i detalj och som jag aldrig kommer att glömma. Jag hade så önskat att det skulle kunnat bli en mysig mars i år, men det är som om att den där lagen om alltings jävlighet faktiskt gäller.

Då gäller det att hålla fast vid det som lyser upp. Glädjen över att ha J tillbaka i stan. En sprakande eld i stugan, fina vänner som pratar bort en stund, fågelkvittret och ljuset. Tulpaner och krokus och pärlhyacint på mitt köksbord. Blå vårskor i hallen med löfte om långa promenader i skir grönska.

Först tar vi oss an mars, sedan tar vi april. Sen så. 

skärmhjärnan - Anders Hansen


Gårdagens lyssning var Skärmhjärnan av Anders Hansen, jag har inte läst den omtalade Hjärnstark och fick ett infall att lyssna. Budskapet hos Hansen är tydligt och han förankrar det med referenser till forskning. Vi alla måste fundera på hur alla skärmar, och skärmarnas innehåll, påverkar våra att hjärnors möjlighet att fungera. Minne, koncentration, sömn är förmågor som påtagligt försämras om vi ständigt befinner oss i mobilen eller ipadens närhet. Det menar Hansen, och särskilt svårt är det för barn och unga att filtrerera bort mobilens notifikationer. Han menar att mobilen stjäl vår uppmärksamhet och påverkar t ex inlärning och förmågan att följa komplexa tankegångar, han menar också att läsning på skärm kontra läsning i bok slutar med att läsaren minns väsentligt bättre när hen läst på papper. Just den här digitaliseringsdebatten som nu hörs angående mobiler i skolan, läromedel på papper eller fler digitala verktyg är intressant. Där finns en hel del att reflektera kring i den här boken men jag stör mig förtvivlat på att jag blir tilltalad som om jag vore ett barn.

Övertydligt, för mycket upprepningar och samtidigt tankeväckande. Typ så blir mitt omdöme.


lördag 16 mars 2019

kalla mig prinsessa - dansk krim


Kalla mig prinsessa är del två i serien om Louise Rick i A-gruppen, Köpenhamnspolisen. Sara Blaedel skriver deckare som är helt ok underhållning, istället för att se en stund TV så kan man ta sig an en lättlyssnad bok. I den här delen så hittas en ung kvinna svårt misshandlad i sin lägenhet. Hon är bunden och har blivit utsatt för en rå våldtäkt, snart förstår poliserna att kvinnan fått kontakt med förvaren på nätet och de börjar leta på dejtingsidorna. Fler offer upptäcks och det blir bråttom så att fler kvinnor inte skall behöva utsättas för de brutala överfallen.

Louise och hennes väninna, reportern Camilla, har det inte enkelt med kärleken och samtidigt som fallet nystas upp så får de ta hand om sina egna relationer. Kombinationen med en polis och en journalist i huvudrollen tycker jag funkar riktigt bra, det är liknande upplägg som Jörn Lier Horst använder i serien om William Wisting.

Jag kommer säkert lyssna vidare i serien när jag känner behov av något lättlyssnat. Böckerna ligger i bokhyllan och väntar.


fredag 15 mars 2019

all den luft som omger oss - Tom Malmquist

All den luft som omger oss av Tom Malmquist är riktigt bra inläst till ljudbok av Olle Sarri och hans röst följer mig på spårvagnar, i mataffären, på promenaden genom stan och under vardagssysslorna i hemmet. Eller, egentligen så är det ju Tom Malmquist röst som strömmar ut från ljudfilen.

Den här romanen har en mycket tydlig berättare, Malmquist gör  klart att det är en man som i många hänseende är lik honom själv och likt Christoffer Carlsson i Järtecken så har Malmquist grävt där han stod. Med början på sitt eget vindsförråd. När han går upp på vinden för att hämta ner en servis, han och hans kärlek Karin ska ha stort kalas och porslinet räcker inte till, så hittar han tallrikar och glas inslagna i tidningspapper. Det är lokaltidningen från Huddinge och året är 1991. En notis fångar hans öga, det handlar om ett mord som begicks i en grotta under just den sommaren. Händelsen har blivit bortglömd och han inser att han inte riktigt vet vad som hände med utredningen.

Han bestämmer sig för ta reda på mer, vem var offret och vad hände egentligen? Så börjar efterforskningarna i arkiv och förhörsakter. Samtidigt är hans sambo gravid, Karin mår inte bra under graviditeten och hon dör tragiskt och helt oväntat i samband med dotterns födelse av en aggressiv cancerform. Om det har Malmquist berättat oerhört fint i I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som jag skrivit om fler gånger här på bloggen. I den nya romanen snuddar Malmquist vid Karins död och frågorna om liv och död hamnar åter mycket nära. Mikael K, den döde mannen, som levde ett sådant stillsamt liv så att Malmquist måste låta andra beskriva honom för att han ska få en bild av vem han var, ger ett perspektiv som berättaren luftar om livet och döden. Andra är hur relationen med hans pappa förändrades när pappan var på väg att dö och ett tredje spår handlar om det självmordsförsök som han gjorde som tonåring.

Ramberättelsen utspelar sig både i nutid, när han nu skriver romanen, i tiden före Karins död och Livias födelse och sommaren 1991 och det skildringen av barndomen och ungdomsåren som jag riktigt kommer att bära med mig efter den här läsningen. Mikael K s öde är spännande men minst lika intressant är berättarens grävande i sina minnen, hur blev han den pappa som han är idag? Vad är det som påverkat honom?  Resan till kyrkogården tillsammans med hans mamma är så fint beskriven, kärleken till Livia likaså.

Jag tycke mycket om den här boken, så mycket att jag nu ska läsa den med ögonen också. Lyssna gärna på intervjun med Tom Lundquist i Lundströms. Den var fin. 

onsdag 13 mars 2019

kastanjemannen - Sören Sveistrup



Kastanjemannen av Sören Sveistrup är en riktigt spännande kriminalroman som utspelar sig i samtida Köpenhamn. Det börjar dramatiskt med att en kvinna hittas mördads på en lekplats, hennes händer har blivit avsågade och bredvid henne står en kastanjeman. Det är en liten figur av kastanjer och tandpetare, på den hittar kriminalteknikerna fingeravtryck från en flicka som varit försvunnen i mer än ett år. För kriminalpoliserna Thulin och Hess börjar jakten på sanningen. Vem har mördat kvinnan och vilket motiv har hen? Lever flickan? Hon är dessutom en ministers försvunna dotter och man kan ställa frågan om motiven är personliga eller privata? Snart hittas fler dödade kvinnor och polisens jakt på förövaren blir en kamp mot klockan, ska de kunna förhindra nästa mord? Och ska de kunna hitta flickan?

Historien kränger och vänder och ända fram till slutet kan man inte riktigt vara säker på att man listat ut hur det hänger ihop. Sveistrup är författaren till en av mina favoritTV-serier: Brottet och det finns en dansk kriminalseriekänsla rakt igenom. Intressanta poliser som man vill lära känna bättre och lagom läskigt på alla vis.

Jag kommer absolut läsa fler böcker om det här blir en serie!

söndag 10 mars 2019

en sekund är jag evig - Maria Gustavsdotter

I En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter är en roman där vi får möta Birgitta. Hon nås av beskedet av att hennes mor dött och hon reser till Lund för att ta hand om det praktiska. Hennes bror är inte intresserad av att hjälpa till, han är bara intresserad av att komma över värjan. Den som, enligt familjehistorien, tillhörde en av Karl XII s soldater och som gjorde att Birgittas far tillbringade sin pensionärstid med att forska om släkten. Hon hade hellre sett att han hade hjälpt modern när hon blev sjuk, eller tillbringat tid med sina barnbarn men fadern levde i det förgångna. Nu röjer Birgitta i ett dödsbo efter sina föräldrar och funderar över hur hon skall tillbringa den tid hon har kvar. Är det i den husbil som hennes  man drömmer om?

Parallellt med samtidsberättelsen om Birgitta så får vi lära känna Annika, en ung flicka som är född i tidigt 1700-tal och som fått tjänst hos en professorsfamilj i Lund. Hon är så glad över att hon fått lämna sin mor och styvfar, han styr familjen med järnhand och Annika tänker ofta på sin bror Jens. Han är lättlurad och har svårt att lära sig nya saker, när han försöker ta värvning så tar inte ens värvarna mot honom. När så modern dör måste Annika besluta sig för hur framtiden skall bli.

Karl XII uniform som den nu finns att se
på Livrustkammaren.
Så vävs då de båda historierna samman och både Birgitta och Annika måste, på olika sätt, ta befälet över sina liv. De lever i olika tider men har ändå mycket gemensamt. Jag tycker mycket om den historiska delen av den här berättelsen och minns genast den utställning jag såg på Bohusläns museum i somras där just Karl XII s krig skildrades genom ett antal olika röster. Om jag minns rätt så fanns där en ung flicka med bland berättarna och Maria Gustavsdotter är fenomenal på att gestalta flickors och kvinnors liv i historisk tid. I den här berättelsen så kommer också det stora Nordiska kriget in på ett sätt som påminner om hur grymt och våldsamt kriget var, oavsett om Sverige var en så kallad stormakt eller ej så finns inget att glorifiera.

Jag lyssnade på den här boken inläst på ett fint sätt av My Holmsten och som soundtrack genom hela lyssningen så klingade Koppången. Så vacker. Här med Sissel, jag brukar lyssna på Helene Sjöholms version men Anne-Sofie von Otter gör den också fantastiskt fint. För att inte tala om instrumentalt med Kalle Moraeus

Lyssna!




lördag 9 mars 2019

torsdag 7 mars 2019

små eldar överallt - Celeste Ng

Små eldar överallt av Celeste Ng är roman som utspelar sig i den idylliska lilla staden Shaker Heights. Det är en välplanerad burgen förstad till Cleveland och hos familjen Richardson är gräsmattan ansad, de fyra tonårsbarnen exemplariska och allt är gott. Så börjar romanen ändå med att Mrs Richardson står utanför sitt nedbrända hus i morgonrocken. Allt är förkolnat och dottern Izzy är inte att finna.

Så rullas då berättelsen upp, vi får lära känna Mrs Richardson som levt hela sitt liv i den välartade lilla staden. Hon äger också sina föräldrars hus och för att visa sin godhet så hyr hon ut de två små lägenheterna i huset till behövande människor. En dag kommer den konstnärliga Mia farande med sin dotter Pearl och får bo i en av lägenheterna. Snart är både Mia och Pearl del av familjen Richardson, Mia städar och Pearl blir vän med tonåringarna. De lever olika liv men lär känna varandra och kanske kan Pearl, som flyttat så många gånger i sitt liv äntligen få vänner och en trygg plats? Snart börjar de vackra fasaderna att krackelera så smått och när en liten asiatisk baby lämnas på brandstationens trappa så rubbas cirklarna i den lilla staden än mer.

En av spåren som jag verkligen tyckte mycket om i romanen var att få lära känna Mia och hennes fotografiska konstnärskap. Berättelsen om Mia och hennes bakgrund berör och jag blir sugen på att leta fram en riktig kamera och börja experimentera. Det finns många trådar att nysta in när man läser den här texten men lite är det så att jag inte riktigt engagerar mig i karaktärerna, jag lyssnar och tänker jaha. Jag undrar varför jag reagerar på det viset, där är är ju en hyllad bestseller och den ska snart bli TV-serie, vad fattas för att jag ska tokhylla?

Det är snyggt, väldigt snyggt. Jag kan nästan se hur författaren flyttat post-its och arbetat på strukturen och karaktärerna. Kanske blir det en aning för ordningsamt för mig, det mesta följer reglerna och uppfyller förväntningarna. Likt Shaker Heights. 

tisdag 5 mars 2019

det byggs nära mig ...


Gårda är ju inte Manhattan men man kan ju börja undra. Idag passerade jag platsen där den nya skyskrapan skall byggas och det ska bli spännande att följa bygget. Funderar lite på hur kollektivtrafiken kommer att anpassas till alla de här nya arbetsplatserna som byggs. Tunnelbana, eller ens västlänkståg passerar ju näppeligen. 

Järnladyn - passande för tisdagsutmaningen!


Idag undrar Kulturkollo vilken kultur som jag associerar med temat kvinnor och makt. En av de första stenhårda kvinnliga politikerna var Margaret Thatcher och filmen Järnladyn är magnifik. Meryl Streep spelar huvudrollen och som hon gör det! 

järtecken - Christoffer Carlsson

I Järtecken  tar Christoffer Carlsson oss med till sin barndoms Marbäck. Det är ett litet samhälle i Halland och det är 90-tal. Isak är pojken som vaknar en morgon när hela byn luktar konstigt. Snart förstår han att ett hus har brunnit under natten och att något otäckt har hänt. Det är konstiga spår på dörrmattan och hans mamma gråter i sovrummet och har något som luktar starkt i sitt glas.

På bygden pratas det, en ung kvinna har blivit mördad och innebränd och i skogen hittas hennes pojkvän skadad av den unge polisen Vidar som också hör hemma i Marbäck. Det är klart att det är pojkvännen som är gärningsmannen, han som tillhör "den där" familjen. Han som också är Isaks morbror häktas och döms och Isak tänker att han är förutbestämd att också hamna i trubbel. Han bär på tecknet. Han bär på det social arvet skulle väl vi säga som läser och det är i skildringen av den lilla ortens miljöer och psykologi som jag totalt älskar Carlssons roman. Miljön i Marbäck, uppväxten och livet som tonåring på en liten ort och hur människorna reagerar på det som är annorlunda är så fint skildrat. Jag anar att Carlsson i den här romanen grävt en hel del där han stått som barn och det känns i texten. Språkets dialektala drag, de besegrade danskarna, forsen och stormen Gudrun placerar texten och förankrar den stadigt.

Samtidigt så är det här en spännande kriminalroman där man får följa polisen Vidar i hans envetna jakt på sanning och också skidringen av honom känns ovanligt nyanserad, han kommer från orten och ska samtidigt som han är grannpojken representera samhället, lag och ordning precis som hans far alltid gjort. Han har sin rock att bära, Isak har sin och någonstans uppstår en tanketråd där som jag funderar en hel del över. Det här är en bok jag kommer att minnas länge.

En kriminalroman av bästa sort, en roman om ett brott.

Lyssna på Christoffer i Lundströms! Läs en fin intervju i DN! 

  

måndag 4 mars 2019

F - som i fisk och fniss


På elementet ligger en fidgetspinner och i fönstret i mitt vackra klassrum har jag laddat med inspiration för att skriva runt bokstaven F. Findus, får, fångar och fisk är ordbilder vi jobbar med och som alltid är engagemanget starkt hos eleverna. Några skriver fortfarande med upptäckarstavning men de flesta avgränsar nu orden med mellanrum, prövar att använda små bokstäver och försöker sig också på en punkt då och då. Härlig progression som blir tydlig både för eleven och mig och så avslutade vi stunden med att sjunga "Jag är en liten mört". Det blev fniss på mattan. Förträffligt!





söndag 3 mars 2019

Juliette - kvinnan som läste på metron



Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury är en alldeles oemotståndligt charmig saga. Det här är nog så nära man kan komma pornografi utan att nämna en enda könsdel, det handlar ju om böcker! Kärleken till den fysiska boken, hur den luktar och hur den måste hanteras varsamt och hur den totalt kan förföra läsaren. Begäret att äga boken, att se den läst av någon annan och svartsjukan om den hamnar i fel händer. Åtrån som väcks på en second hand fylld av bokhyllor, lusten att köpa en lägenhet bra för att där finns rätt bok. Läslistorna fylls på och det är nära att man faller för frestelserna och klickar hem både det ena och det andra Ja ni hör, bokbloggarporr mellan två mjuka pärmar helt enkelt.

Ramberättelsen är enkel som sig bör i en saga.  Juliette tar varje dag metron till sitt arbete på mäklarfirman, hon observerar sina medpassagerare och lägger märke till vad de läser. En dag bestämmer hon sig för att stiga av några stationer tidigare och hör en flicka som ropar. Bakom en krök ser hon en dörr uppställd med hjälp av en bok och när hon stiger in i det mörka rummet väller böckerna bokstavligen över henne. Inget blir längre som det var för Juliette!

En riktig feelgoodpärla för alla som älskar böcker och läsning, en roman om att hitta lusten till livet och njutningen av att fly in i en god berättelse. Mycket fransk, mycket charmig och alldeles livsfarlig för läslistan.



lördag 2 mars 2019

månadens språk är kinesiska!


Månadens språk hos Ugglan och boken i mars är kinesiska och jag har några titlar på gång, det ska bli kul att plocka fram böcker ur hyllan och sätta mig ned och läsa. Jag inleder med en repris av texten om novellsamlingen från Tranan:
Vi hade 2013 en FB-cirkel om Kina berättar: Solskenet i munnen där vi var 10 personer som diskuterade.

Fyra olika noveller var jag med och pratade om och allra mest samtal blev det kring titelnovellen som är skriven av Chen Ran. Solskenet i munnen var en text med vackert språk och stark symbolik, en allegori med politiska undertoner som sveptes in i en kärlekshistoria. En extra dimension i samtalet blev medverkan av översättaren Anna Gustafsson Chen, hon har också skrivit introduktioner till alla författarna.
En annan uppskattad novell var Sue Tongs Lika vackra som änglar. Den handlade om två flickor som från att ha varit bästa vänner blir värsta fiender. Den vackra flickan i paret går och får sitt foto taget och bilden hamnar i skylten, avundsjukan sprider sig. Frågan huruvida handlingen i novellen skulle kunnat utspela sig varsomhelst i världen återkom vi till och Lyran konstaterade att:

fredag 1 mars 2019

blogga eller inte blogga - det är frågan


Mias bokhörna ställer hon varje vecka en fråga och igår undrar hon varför så många har slutat att blogga.

Jag är fel person att svar på den frågan eftersom jag envist håller fast vid mitt bloggande. Jag har skrivit snart 9 år här och drygt fyra år på Kulturkollo och jag fortsätter enträget. Innehållet varierar här på bloggen. Ibland är det mer av vardagsliv, ibland är det lärarliv, ibland resor, ibland kulturupplevelser och så återkommer jag till läsandet och alla aktiviteter kring läsandet som bokcirklande och annat bokrelaterat. Alltid personligt och den som läser kan förvänta sig att jag skriver egna texter, att kopiera baksidestexter eller så är inte min grej. Jag försöker länka till sådant jag sett och hört och annat som jag finner intressant och det som jag verkligen gillar med att blogga är att man får en egen sökbar dagbok. Jag för listor över vad jag läser och jag kan själv påminna mig om hur jag tänkte, vad jag gjorde och vad jag upplevt. Självklart är det en kurerad bild av mig själv som jag visar här på bloggen, allt är inte intressant att läsa och allt är inte lämpligt att skriva. Men min avsikt är att vara ärlig och vill någon läsa och kommentera så är det fint. Kanske känns det jag skriver intressant och då är det trevligt men för mig är drivkraften att blogga högst egoistisk. Jag gillar att skriva. Jag gillar att läsa. Jag gillar att blogga. Så är det. 

pulver - Sara Blaedel



Det är den första dagen i mars och jag försökte lyssna klart på Sara Blaedels Pulver i tid för att få med den hos Ugglan och bokens utmaning Månadens språk. Februari var det alltså danska som gällde och Pulver är en kriminalroman i Köpenhamnsmiljö. Louise Rick är poliskommissarie och när det en vårhelg mördas två personer i Köpenhamn så får hennes utredningsgrupp fullt upp, när hon sedan får reda på att hennes väninna Camilla känner ett av offren så blir Louise också personligt inblandad. Camilla är journalist och just det att polisen och medierna båda finns med i berättandet ger en extra nerv. Jörn Lier Horst använder just det greppet i sina kriminalromaner från Norge och det funkar riktigt bra. Det här är första delen i en serie om Louise Rick och jag kommer absolut att lyssna vidare på den så småningom. Perfekt avkopplingslyssning i nordisk krim-stil. Lagom våldsamt, väldigt mycket samtid med relationsproblem och vardagsliv blandat med kriminalgåtan. Lagom på alla sätt, tänk en dansk kriminalserie på tv, typ. Jag tyckte väldigt mycket om Brottet när den gick och lite av den känslan får jag när jag lyssnar. Spännande!