Det står i utställningens folder att Joan Fontcuberta är en fotograf som arbetar på gränsen mellan fakta och fiktion, för mig handlade utställningen mycket om att ifrågasätta auktoriteter. Utställningen heter The Photography of Nature - The Nature of Photography och undersöker fotografins möjligheter att visa verkligheten, eller för den del uppfinna verkligheten. Han bygger upp fiktiva scenarier som han griper sig an på ett naturvetenskapligt sätt med diagram, kartor och historiska dokument och berättelserna kring verken är precis sådär skrivna att man, om man inte reflekterar, köper det och kanske till och med säger: kan det verkligen vara sant?
Särskilt i utställningsdelen Sputnik gör han det så skickligt och det påminner oss om att man inte ska tro på allt man ser, det gäller att ha med sig ett kritiskt förhållningssätt och goda allmänkunskaper i sin ryggsäck för att kunna bedöma vad som är sant eller inte. Visst tror vi att det vi läser på nätet är sant? Visst litar vi på att det som ställs ut på ett museum är vetenskapligt korrekt?
Om man inte hamnat på ett konstmuseum då förstås! Det är konstens styrka och absolut nödvändiga uppgift, den att förvilla, ifrågasätta och förtydliga frågorna som behöver ställas i ett samhälle eller hos en enskild människa.
För fyrtio kronor får man just en sådan upplevelse, och ett årskort som räcker hela 2014. Gå till Götaplatsen, gå in genom entrén och ta till vänster.
Undrar om Marcusbiblioteket skrivit något om den här utställningen? Den texten skulle jag vilja läsa!