Ibland stöter man oväntat på en överraskande fin liten bok. Från våra fönster är en tunn novellsamling med korta prosatexter skrivna av Hamdi Özyurt som jag tyckte mycket om. Jag mötte honom en solig dag på torget i Visby och blev intresserad av hans texter, tidigare har jag skrivit om Olycksfåglarna och Tjugo träd och en apelsin. Novellsamlingen är utkikar från fönster både i barndomsstaden Mus och den nya hemstaden Visby. De flesta texterna är minnen från en barndom i en liten stad i Turkiet där det kurdiska språket och de kurdiska traditionerna hålls vid liv långt från centralmakten i Istanbul. Han beskriver den unga pojkens liv i stationshuset där gästerna övernattar, tågen som kommer och går, rälsen som leder både bort och hem.
Några av de starkaste texterna i samlingen handlar om livet i exil. Långt från de doftande kullarna, långt från folkvisorna i kvällningen och grannens kebabstånd på perrongen.
Hur kan en flykting tillägna sig en stad; dess låga moln, dess stenlagda gator, dess stålblå hav, dess ljus ... ?
Vi var båda försiktiga i början. I många dagar undersökte vi varandra utan kärlek och på långt avstånd.
Novellerna är korta, ibland med en oväntad novelltwist, och det som gör dem så spännande att läsa är det rika bildspråket som bjuder in sagorna i texten, en ung flicka kan beskrivas med orden: skön som en god gärning, oemotståndlig som synden. Det är korta fragment av minnen, vackra miljöbeskrivningar och en titt in i en annan värld. Ett öppet fönster till någon annans värld.
Jag kan tänka mig att flera Özyurts korta texter skulle vara utmärkta att arbeta med i ett novelltema i med äldre elever, där finns tematik som är ständigt aktuella som exempelvis livet i exil och olika typer av barndomar.
Låter väldigt intressant! Jag skriver genast upp på vill-läsa-listan!
SvaraRadera:-)
Radera