lördag 19 mars 2011

huset vid moskén


Storfamiljen som bott i huset vid moskén i många hundra år börjar allt snabbare att lösas upp. Matthandlaren, Imamen och Böneutroparen är de tre bröderna som vi får följa från mitten av 60-talet. När berättelsen  börjar är Shahen, med USAs goda minne, ledare i Iran och vid sin sida har han den vackra Farah Diba och västerlandets moderniteter både lockar och skrämmer befolkningen i Huset vid moskén.
Det traditionella sättet att leva utmanas och sönerna söker sig allt längre från fadershuset, de studerar och blir politiskt aktiva och släktens överhuvud matthandlaren inser att han lever i en ny tid när även kvinnorna i huset engagerar sig i samhällsutvecklingen. Genom människorna som bor i huset vid moskén får vi följa Irans väg mot religiös fanatism med Ayatolla Khomeni i ledningen och boken hjälper mig, som typisk västerländsk läsare, att förstå en del av mekanismerna som gör fanatismen möjlig.
Kader Abdolah beskriver i sin myllrande roman Huset vid Moskén hur  i Iran förändras under några decennier i mitten av 1900-talet. Det här är en lättläst bok som gör ett försök att berätta om Irans historia och politiska utveckling så att även jag, en ganska okunnig läsare ska förstå. Den persiska kulturen och poesin finns där också, invävt i boken finns också suror från Koranen insprängda och jag finner dem mycket både vackra och tänkvärda. Lättläst och läsvärd blir mitt omdöme.

Boken är med i Lyrans resa jorden runt och detta var andra spännande stoppet i Mellanöstern. Jag har dessutom fyllt på med några egen valda böcker. Om du vill följa min resa kan du klicka på etiketten jorden runt 3. Välkommen!


8 kommentarer:

  1. Jag önskar jag hade valt den boken istället för Järngräshoppan. Hinner tyvärr inte ändra mig nu. Fritiden går åt att skriva rapport och inlämningsfrågor på min universitetskurs istället. Huset vid moskén får hamna på att-läsa-listan istället.

    SvaraRadera
  2. Så fint du beskriver den här boken. Jag får riktigt stor lust att läsa den!
    Tack!

    SvaraRadera
  3. Tackar för fina ord! Jag gillade boken och en överraskning var att den var såpass lättläst.

    SvaraRadera
  4. Jag måste hålla med och samtidigt låna Monika Häägg's kommentar!! Tack! Lägger den också på min att-läsa-lista som mimmimarie gjort.

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset. Vi är några tappra pedagoger i Ale som har en bokcirkel. Nästa gång är det min tur att välja bok. Denna låter spännande. Ska nog beställa den.
    Har inte fattat förrän nu att du bloggar! Spännande! Vi hörs!
    Karin

    SvaraRadera
  6. Välkommen hit till bloggen då Karin! Klart läsvärd är den och finns i pocket. Jag tror att ni blir nöjda i er bokcirkel... Hoppas du tittar hit igen!

    SvaraRadera
  7. Jag är glad att du gillade den. Jag blev tyvärr lite besviken, hade för högt ställda förväntningar denna gång.

    SvaraRadera
  8. Visst fanns där schabloner och förenklingar men jag gillade det lättsamma tilltalet.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!