måndag 21 januari 2013

Göteborg läser Sophie Elkan



Stockholmläser har funnits sedan 2002, med ett uppehåll 2009-2010. 2011 återuppstod arrangemanget då författarförbundet och Stockholms stadsbibliotek tog över. En jury väljer ut en bok med stockholmsanknytning och under parollen "en stad en bok" ordnas sedan aktiviteter kring denna bok. I Göteborg finns ingen motsvarighet och det är synd. Det tänker vi ändra på. Nu startar vi Göteborg läser och hoppas att just du är sugen på att hänga på.
Under våren kommer vi att ordna aktiviteter kring boken John Hall: en historia från det gamla Göteborg av Sophie Elkan. En historisk bok som var mycket stor på sin tid. Sophie Elkan är en idag ganska bortglömd göteborgsförfattarinna som  föddes 3 januari 1853 och dog 5 april 1921. Hon ligger begravd på judiska begravningsplatsen i Göteborg. Vid hennes jordfästning talade Selma Lagerlöf om Sophie Elkans starka livsmod: ”Alltid har du älskat. Alltid har livet prövat dig, men ur varje prov har du utgått ännu större, ännu mera livsduglig, ännu mera livsdyrkande än förr.” 

I våra dagar är hon kanske mest känd som Selma Lagerlöfs livskamrat men runt sekelskiftet var Sophie Elkan en populär och mycket läst författarinna. Efter att ha förlorat både make och dotter i sjukdom bestämde hon sig för att viga sitt liv till skrivandet. Hon debuterade 1889 och skrev då under pseudonym, hennes signatur var Rust Roest som på flamländska betyder ”Dådlös vila rostar”. Hennes mest lästa verk kom 1899:  John Hall – en historisk roman som berättar om en familjs uppgång och fall, beskriver Göteborg som det kan ha sett under slutet av 1700-talet och låter oss lära känna de stora köpmansfamiljerna som etablerade Göteborg som  handels och industristad. Berättelsen låter oss följa John Hall d.y. och samtidigt skildrar Elkan skickligt miljöerna runt honom. Vi rör oss i stadsmiljöer, i de omåttligt rika hushållen inom vallgraven, på kontoret till ett av Sveriges största företag,  på sommarresidenset Gunnebo och på John Halls resor ut i landet.

Bokens John Hall d.y. föddes i Göteborg 1771 i familjens palats på Östra Hamngatan. Hans far var John Hall d.ä. en framgångsrik  grosshandlare, en av de rikaste i Sverige vid slutet av 1700-talet och vid hans död ärvde John Hall d.y. både företag och Gunnebo slott. Nu hoppas vi att många är sugna på att delta i Göteborg läser och lära känna Sophie Elkan och John Hall tillsammans med oss. Vi planerar en nätbaserad bokcirkel, men hoppas också att intresset finns för aktiviteter i staden som bokpromenader, eller kanske en gemensam tur till Gunnebo slott.

Boken finns att köpa i pocket, eller att ladda ner hos Litteraturbanken. Häng med oss, läs tillsammans med oss, välkommen att kika in på våra bloggar och på Göteborg läsers egen FB sida!

Det här inlägget presenteras också hos Linda på Enligt O.

13 kommentarer:

  1. Kul att det blev av, klart man får hänga på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart! Kul att du är på trots att du numer inte ens är göteborgare :-)

      Radera
  2. Vilket kul påhitt, det ska jag försöka vara med på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen! Ta dig till FB-sidan och gilla så missar du inga inlägg eller aktiviteter!

      Radera
    2. Ehh, så var det det där med FB....är det dags nu!?! :)

      Radera
    3. Du kan ju ha ett litet smygkonto som du använder bara till det här, annars lovar jag att jag kommer att hålla koll på både mina och Lindas inlägg här på bloggen. Jag taggar Göteborg läser :-)

      Radera
  3. Detta låter mycket intressant! Även om jag inte är Göteborgare så gillar jag ju historia och nu läsupplevelser. Ska nog försöka hänga på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska! Det är en intressant historisk roman och en mycket spännande författarinna!

      Radera
  4. Vilken kul idé. Jag är absolut med!

    SvaraRadera
  5. Jag läste boken för två år sedan efter att ha varit på guidning på Gunnebo sommaren innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul. Då kanske du vill vara med i nätsamtalen.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!