tisdag 27 mars 2018

fem snabba om påsken


bilden är från ett annat år men kycklingarna tillika äggvärmarna har min mormor gjort så den får vara med igen

Kulturkollos utmaning såhär i tema #nyfikengul går ut på att välja fem snabba om påsken. 
långfredagslugn eller påskaftonsfest - läslugn alla gånger, alltid mitt val
dragé-ägg eller mandelägg mandelägg är storfavoriter här hemma. De med liten lakritshinna är godast!
påskhare eller påskkäring - påskkäring hör till min barndom, vi gick byn runt och tiggde godis i en kopparkaffekittel
picka ägg eller rulla ägg - ingetdera, vet knappt hur man gör :-)
påskmust eller påsköl - must är ett måste både på jul och påsk
Sanningen att säga så har jag dåligt med läsplaner just den här påsken men jag kan tipsa om förra årets påskläsning. En gul bok som i svensk översättning fick titeln Stanna hos mig:

repris från fredag 14 april 2017

stay with me - nigeriansk debut som lovar mer!

Stay with me av Ayòbámi Adébáyò är en roman som jag valde att läsa i påsken. Mest för att den var så väldigt gul och det skulle liksom passa bra men också för att den nominerats för det fina litterära priset Baileys Women's Prize for Fiction. I listan över nominerade kan man var säkert på att hitta fin läsning. Så också denna gång.

Jag förflyttas till Nigeria, berättelsen börjar och slutar i nutid men det mesta av handlingen är förlagd under 80-talet då Nigera skakades av flera statskupper. Det oroliga läget i landet ligger som en fond till historien om Yejide och Akin, det unga paret som trots att de varit gifta flera år inte blivit gravida. De har framgångsrika karriärer och fina utbildningar, bor i en vacker lägenhet men det räcker inte. En kvinnas uppgift är att föda barn och en mans uppgift är att försörja familjen. Släktingar och vänner föreslår diverse olika medikamenter och till slut är Yejide så desperat att hon låter sig tas med till en helig man som skall genomföra mirakel. Inget annat händer än att hon blir skengravid och det krävs helt andra sätt för att hon så småningom skall föda tre barn. Barnen lider dock av en sällsynt genetisk sjukdom och när det uppdagas kan sanningen om familjen inte längre döljas.

Det här är på många vis en kärleksroman, den handlar om hur det unga parets kärlek trots alla motgångar, den oreserverade kärleken till det första barnet och också om kärleken mellan Yejide och hennes far. Hon blir tidigt moderslös och hon växer upp tillsammans med faderns yngre fruar, alltid utanför, alltid vid sidan av. Därför blir tanken på att bilda en egen familj så viktig för henne, så viktig att den överskuggar allt. Det är också en roman där kärleken till berättandet lyser igenom. Ordspråk, gåtor och sedelärande sagor är det arv som de vill ge vidare till sina barn men det kräver mod att våga tro på att barnen skall överleva. Den lilla flickan som föds som nummer tre får namnet Rotimi som betyder stanna kvar och det är därifrån romanen fått sin titel.

Utan att avslöja allt för mycket om handlingen så tänker jag att det här är en väldigt spännande roman att läsa och reflektera över könsroller och vilka förväntningar som finns på män respektive kvinnor. Vi lever inte i Nigeria och det är inte längre 80-tal men visst kan många reflektioner kring förväntningar på familjeliv och vad som krävs för att vara lyckad appliceras också nu och här.

Adébáyò är en ung författare från Lagos och Stay with me är hennes debutroman. Hon har tidigare fått noveller publicerade och det där mellantinget mellan en tight novellsamling och en fullödig roman som jag känner igen hos NoViolet Bulawayos Vi behöver nya namneller En dag skall jag skriva om den här platsen  av Binyawanga Wainaina finns också i Stay with me. Jag tycker att den som roman betraktat är lite spretig men jag ser att nästan varje kapitel skulle kunna lyftas ut och läsas som en enskild novell, det är både en styrka och en svaghet. Jag väljer att se det som en styrka den här gången men jag skulle gärna läsa mycket mer av Adébáyò och gärna då en roman med ett tydligt flöde där texten går från A till B utan att man hela tiden får börja om i läsandet vid varje nytt kapitel.

6 kommentarer:

  1. Ja, mandeläggen med lakrits är helt suveränt goda.
    Jag tipsade också om Adébáyòs bok i mina svar idag.

    SvaraRadera
  2. Mandelägg ja, men definitivt INTE med lakrits :-D

    SvaraRadera
  3. Boken verkar intressant. Lakrits är så gott, köpte en lakritsshot med hallon och lakrits.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt med lakrits gillar jag skarpt. Kanske är shot inte min bästa gren men annars så ...

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!