Under denna rubrik skriver Gästbloggaren om böcker som bloggen redan avhandlat. När de var aktuella. Lika delar okunskap, arrogans och dåligt minne garanterar dock att reflektionerna är opåverkade av vad som skrevs på recensionsdatum.
I min strävan att bli alltmer höginaktuell arbetar jag mig naturligtvis bakåt i Sofi Oksanens utgivning. Skämt åsido tyckte jag väldigt mycket om När duvorna försvann och började genast läsa Utrensning som lägger tonvikten vid det lantliga efterkrigs-Estland där den förstnämnda handlade om Tallin och berättar om ett samhälle i omvälvning vid murens fall istället för det statiska KGB-kontrollerade. Tekniken är delvis densamma, hopp i tidslinjen och en detektivhistoria som löses genom gamla anteckningar. Inte lika tydlig dramaturgi med avseende på detta dock, utan istället en något mer personlig skildring av huvudpersonerna. Temat är även här svek och vad människor fås att göra och framför allt vad människor ges utrymme att göra mot varandra i en totalitär stat. Eller vänta nu, Tyskland efter murens fall är ingen totalitär stat, men ändå bedrivs där modern slavhandel. Oksanen borde förlägga nästa bok till en annan miljö än krigshärjade diktaturer - jag vill veta om det är mänskligheten som sådan som är inte ond men inte god eller om vi kan skylla på omständigheterna.
Var den lika bra som När duvorna försvann? Eftersom nyförälskelsen lagt sig håller jag Duvorna högre, den var lite mer cynisk och vi gillar cynism, eller hur. Anna tycker tvärtom dock.
/Gästbloggare M
PS: Ajdå, höll sånär på att glömma min nya giv att recensera författarens twitterflöde, vilket i det här fallet är en direkt missvisande benämning. Där Caitlin Moran i princip direktrapporterade Wimbledonfinalen är Sofi Oksanen något mer sparsam. Det känns som att jag redan stött på två ytterligheter i Twittervärlden. Min teori är att den optimala arbetspunkten för en författares aktivitet på sociala medier ligger någonstans mellan Sofis och Caitlins. Däremot gillar jag att Sofi verkar tweeta på finska utom när hon direkt adresserar världspolitiker, till exempel Putin (som dock inte verkar finnas på Twitter själv för då borde det väl hetat @Putin).
Låter intressant. Har inte läst något av SO tidigare och sätter gärna upp mig på lånalistan, ifall det går bra.
SvaraRaderaVi har den bara i tråkig pocket men den får du låna såklart.
Radera